5 goede sollicitatietips voor ingenieurs

Wie een diploma heeft als ingenieur, zit op rozen, klinkt het vaak. Er is immers een schaarste op de arbeidsmarkt voor technische profielen. Bedrijven hebben honderden vacatures open staan voor knappe koppen met het juiste technische diploma. Maar dat wil niet zeggen dat je elke job zomaar op zak hebt. Daarom geven Ilse De Vos en Frank Klockaerts, de recruiters van Absolem, je een aantal handige tips voor een sollicitatie als ingenieur. Doe er je voordeel mee.

 

1. Begin bij jezelf

 

De zoektocht naar een nieuwe job begint eigenlijk lang voordat je vacatures begint uit te kammen. "Het is heel belangrijk om goed in kaart te brengen wat jouw verwachtingen eigenlijk zijn. Welke sectoren interesseren je? Wil je voor een groot bedrijf werken, of liever voor een KMO waar je de namen van al je collega’s kan onthouden? Wil je werken in onderzoek, ontwerp of zelfs sales? Wat vind je belangrijk in een job? Hoe beter je weet welke richting jij uit wil, hoe gerichter je zoektocht verloopt, maar ook hoe beter wij kunnen inspelen op wat jij zoekt", vertelt Frank Klockaerts. Maar geen nood. Als je het allemaal nog niet goed weet, kan je al doende ontdekken waar jouw interesses liggen als engineering consultant bij Absolem 😉. 

 

 

GPTW-2

 

2. Be prepared

 

Je hebt je cv doorgestuurd en je mag op gesprek komen? Super! Maar nu pas begint het echte werk… "Het eerste gesprek is heel belangrijk. Dit is hét moment om een blijvende indruk te maken. Lees de vacature nog eens goed na, kijk hoe jouw profiel, kennis en ervaring past binnen de vereisten... en denk al eens na welke vragen je zou kunnen krijgen. En even belangrijk: welke vragen jij zelf hebt", zegt Ilse De Vos.

 

3. Het gaat niet enkel om wat je kunt, maar vooral wie je bent

 

Je bent meer dan wat je doet, je mag zijn wie je bent. Dat  creëert betekenis in een job. "Het is een hoeksteen van onze mensgerichte aanpak. We zijn heel benieuwd naar de technische kennis en vaardigheden die jij hebt, maar we willen jou ook als persoon leren kennen. Durf dus gewoon jezelf te zijn tijdens de gesprekken", aldus Ilse De vos.

 

4. De grote strikvraag: 'waarom wil jij bij Absolem werken?'

"Bij Absolem willen we een mensgerichte en waardengedreven engineering groep uitbouwen", legt Frank Klockaerts uit. "Onze vijf kernwaarden – kwaliteit, duurzaamheid, menselijkheid, verbinding en onafhankelijkheid – zitten vervat in onze bedrijfscultuur. Zijn deze waarden ook op jouw lijf geschreven? Dan zijn we misschien wel a match made in heaven. Het is belangrijk dat je vooraf over die vraag nadenkt: wat maakt dit bedrijf voor mij anders dan de anderen?"

 

5. Heb jij nog een vraag voor ons? 

Een sollicitatiegesprek bij Absolem is een two-way-street: wij beantwoorden ook heel graag al jouw vragen en ontdekken zo samen of er een goede match is. En een goede match, die willen we zowel op persoonlijk als op professioneel vlak: wij willen jouw carrière in de juiste richting verder helpen uitbouwen, op basis van jouw competenties en behoeftes. Wij zijn dus heel benieuwd hoe jij jezelf en je talenten verder wil ontwikkelen. Tegelijk willen we ook elke dag gewoon fijn samenwerken. Het is dus belangrijk dat we elkaar goed leren kennen en weten wat we aan elkaar hebben.

 

 

Nieuwsgierig geworden naar Absolem?

 

Vond je de tips nuttig? Hebben ze je nieuwsgierig gemaakt? Wil je weten wat voor een bedrijf Absolem is? Wat voor mensen bij ons werken? Welke bedrijfscultuur er leeft? Welke jobs er momenteel beschikbaar zijn? Hoe goed jij in het team zou passen? Check dan zeker even volgende links:

 

 

En als je nog vragen of opmerkingen hebt, laat het ons dan gewoon even weten. We doen ons best om je zo snel mogelijk een antwoord te geven