Absolem mobility challenge

We daagden onze Absolem collega’s uit om van september tot en met november zoveel mogelijk verplaatsingen te voet of met de fiets af te leggen. Elke week konden de collega’s doorgeven hoeveel stappen of fietskilometers ze aflegden. Hoe meer er gestapt en gefietst werd, hoe meer bomen Absolem plantte. 

 

Duurzaamheid is één van de kernwaarden bij Absolem. Dat wil zeggen dat we steeds zoeken naar acties waarmee we positieve impact kunnen maken. Op vlak van mobiliteit kunnen we een groot verschil maken. 

 

Lobke, HR Officer en verantwoordelijke voor duurzaamheid, licht toe: “Als engineering consultancy-bedrijf hebben we een uitgebreid wagenpark. Ongeveer 2 op de 3 Absolemmers beschikt over een bedrijfswagen. Voor heel wat van onze collega’s is de wagen namelijk onmisbaar om bij de klant op project te kunnen werken. Sinds 2023 kunnen collega’s enkel nog elektrische wagens bestellen. We bieden ook leasefietsen aan en betalen openbaar vervoer terug. De kilometervergoeding die we geven voor verplaatsingen met de eigen wagen liggen ook een paar cent lager dan de fietsvergoeding. Op die manier maken we al duurzame keuzes in ons mobiliteitsbeleid. En dat is ook nodig...”

 

Korte autoritten het meest vervuilend

 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 30% van de Belgen de wagen nemen voor een verplaatsing van minder dan een kilometer. En dat percentage loopt zelfs op tot 75% als het gaat over verplaatsingen van maximum 5 kilometer.

En vooral die korte ritten met de wagen heel belastend zijn voor het milieu. De motor is dan namelijk nog niet opgewarmd en zal daardoor een groter brandstofverbruik hebben. Het zijn net die afstanden die gemakkelijk met de fiets of te voet overbrugd kunnen worden. De lichaamsbeweging is nog een extra voordeel.

 

“Dat is dan ook de reden dat we bij Absolem de Mobility Challenge organiseren. We moedigen collega’s aan om de wagen aan de kant te laten staan en zoveel mogelijk stappen te zetten en de fiets te nemen. We organiseerden 3 challenges: zoveel mogelijk stappen, zoveel mogelijk fietskilometers en de mooiste foto onderweg.” Vertelt Lobke.

 

In totaal deden er 18 collega’s mee, iets meer dan een kwart van ons personeel. Samen zette ze op 3 maanden tijd bijna 11,5 miljoen stappen en fietsten ze zo’n 9.000 kilometer.

“Daarmee bespaarden we, volgens de tool van Energywatchers, zo’n 2.500 kilogram CO2 uit. Daarnaast wilden we die impact nog vergroten door bomen te planten in samenwerking met GoForest. Hoe meer onze collega’s fietsten en wandelden, hoe meer bomen wij zouden planten. En zo konden we 137 bomen aanplanten. We zijn heel trots op dit resultaat.”

 

 

 

Vraag of opmerking?

Heb je nog een vraag of opmerking? Ben je benieuwd wat ons team voor jouw organisatie kan betekenen? Laat het ons weten.

 

Stuur ons een bericht